Lazer Epilasyon

Lazer epilasyon ( Lazerli Epilasyon ) dalga boyu belli bazı ışık kaynaklarının etkisi ile istenmeyen tüylerden kurtulmayı sağlar. Cilde uygun lazer ışığı seçici olarak kıl kökünde yoğunlaşır, ısıya dönüşerek çevre dokuya zarar vermeden sadece kıl kökünü harap eder.

Lazerin çalışma prensipleri 1900 lü yılların başlarında Albert Einstein tarafından bulunmuştur. Albert Einstein’in 1917 yılında The Quantum Theory of Radiation isimli makalesini yazması ile lazer dönemi başlamıştır. Lazer tıpta üroloji, göz hastalıkları, beyin cerrahisi gibi pek çok alanda yaklaşık 40 yıldır kullanılmaktadır. Lazerlerin günümüzde en sık kullanım alanı ise epilasyondur. Epilasyonda kullanılan lazerlerin herhangi bir mutajen etkileri tespit edilmemiştir ve radyoaktif değillerdir, yani radyasyon ışınımı değildir. Lazer epilasyonda Alexandite, Diot ve Nd-Yag Lazerler kullanılır. IPL ve fotoepilasyon cihazları ise lazer olarak kabul edilmez.

Lazer epilasyonda kullanılan laser ışığının dalga boyu melanin pigmenti tarafından emilme özelliğine sahiptir. Soğutma sistemli laser tekniği ile laser ısısı cilde zarar vermez.

Lazer ışını nedir, ciltte nasıl bir etki yaratır?

“Light Amlification by Stimulated Emmition of Radiation” kısaca lazer (laser) ışını, bildiğimiz ışıktan farklı olarak ışığın tek dalga boyunda düz bir demet halinde yayılmasıdır. Lazer ışını doku üzerine düştüğünde dokunun özelliklerine bağlı olarak üç farklı olay gerçekleşmektedir.

Yansıma: Yansıyan ışık çarptığı yere enerji bırakmaz.
Geçirgenlik: Işık, dokudan geçtiğinden dokuya enerji bırakmaz.
Absorbsiyon: Absorbe olan ışık tüm enerjisini çarptığı yere bırakarak ısınmaya neden olur.

İnsan cildi gibi yarı geçirgen dokularda her üç olay birden değişik kombinasyonlar içerisinde görülür.

Lazer Epilasyon amacı ile hangi cihazlar kullanılır?

Alexandrite,Nd Yag ve Diod sistemleri epilasyon amaçlı kullanılan sistemlerdir.

Lazer Epilasyon kimlere uygulanabilir?

16 yaşından itibaren koyu renkli tüyleri olan herkese uygulanabilir. Eğer tüyler açık renkli yani pigmenti az ise uzun dalga boylu lazerler kullanılmalıdır, beyaz yani melanin pigmenti içermeyen kıllar ise lazerden etkilenmez.

Lazer Epilasyon hangi bölgelere uygulanabilir?

Gözleri direkt ışıktan özel gözlüklerle koruma şartı ile tüm vücut bölgelerindeki tüylere uygulanabilir. Yanlızca göz çukuru içine ve kulak deliği içine yapılmamaktadır.

Lazer epilasyonda her kıl başarı ile yok edilebilir mi?

Lazer epilasyonda kullanılan tüm cihazlarda çalışma prensibi olarak melanin hedef olarak seçilmiştir. Melaninin yoğun olduğu koyu ve kalın kıllarda başarı oranı yüksek olup melanin oranı düşük olan açık renkli kıllarda başarı oranı daha düşüktür. Başarıyı etkileyen bir diğer olay da kişinin ten rengidir. Ten rengi koyu olanlarda cildin yüzeyel tabakasında yer alan melanin fazla olduğu için yan etki riski yüksek olup epilasyon amacı ile verilen enerjide dağılacağından başarı oranı düşer.

Başarılı sonuç için lazer epilasyon uygulaması cilt rengi ve kıl yapısına ve uygulanacak vücut bölgesine en uygun lazer tipi ve dozunun seçimi ile başlamalıdır. Lazer epilasyon uygulaması sırasında cilt soğutulmalıdır. Bu uygulama ciltte problem oluşmasını önler. Cilt, lazer epilasyon esnasında korunmuş olur ve acı hissi azaltılır. Lazer epilasyon sistemlerine ilave edilmiş bir cihaz sayesinde aktif soğutma yapılmaktadır. Burada kullanılan sistem hava soğutma sistemi olarak bilinmektedir.

Lazer epilasyon yönteminin başarısı şunlara bağlıdır; uygulanan vücut bölgesi, cilt tipi (cilt rengi), kıl kalınlığı, kıl rengi ve hormonsal bileşenler. Lazer epilasyon, tüm bunlar dikkate alındığında vücut bölgeleri için ortalama 6 seans da başarıyla kıl yoğunluğunu ve/veya kalınlığını azaltmaktadır. Yüz bölgesinde epilasyon seans sayısı kişiye göre değişik sayıda olabilmektedir. Ortalama 10 seans gerekebileceği söylenebilir. Lazer epilasyon uygulaması sırasında hafif ağrı olabilir. Buna rağmen lazer epilasyon deneyimli hekim kontrolünde yaptırıldığında etkili ve güvenilir bir yontemdir.

Lazer Epilasyon Öncesi Dikkat Edilecekler

En az 1 ay öncesine kadar ağda, depilasyon gibi kılları kökünden koparan işlemleri yapılmamış olmalıdır. Lazer epilasyon seansında etkinin en iyi olabilmesi için kıllar kıl kökünde olmalıdır. Yani anagen denilen aktif büyüme evresinde olmalıdır. Lazer epilasyon seansından en az 1 ay öncesine kadar güneş banyosu amaçlı güneşlenilmemiş ve solaryuma gidilmemiş yani kısaca bronzlaşılmamış olmalıdır. Yakın zamanda yapılmış kısa süreli bir güneş banyosu bile seansı yapacak uzmana bildirilmelidir. İlk seans ya da test seansı öncesi kıllar traş edilmeden görülmelidir. Kıl yapısı değerlendirilir. Gerek görülürse takip için fotoğraf çekilebilir. Uzmanlar gerekli gördükleri bazı kişilerde ya da isteyenlere test atışları yapabilir. Bu bazı durumlarda doz tespiti ya da kişinin lazer epilasyon ile tanışması açısından avantaj sağlayabilir, korkuları giderebilir.

Lazer Epilasyon Seansı Öncesinde Yapılması Gereken Hazırlıklar

İlk görüşmede hiçbir uygulama yapılmadan mutlaka bir hekim kılları ve bölgeyi görmelidir. İlerleyen seanslarda lazer epilasyon uygulamasından 3-5 gün önce bölgenin evde uygun şekilde jilet ile traş edilmesi seansta vakit kaybını önler. Lazer epilasyon yapılacak alana lokal anestezik krem uygulaması nadiren gerekir. Etkin soğutma uygulanabilirse genellikle anestezik maddeye çoğunlukla gerek kalmaz. Ağrı eşiği çok düşük olan kişilerde lokal anestezik kremler 1 saat öncesinden strech film kapatılarak uygulanırsa ağrıyı azaltır.

Lazer Epilasyon Nasıl Uygulanır?

Lazer epilasyon yapılacak alan traş makinası ya da jilet ile kısaltılır. Kullanıcı ve uygulanacak kişiye lazer ışınlarından gözleri koruyan gözlükler takılır. Gözlüksüz işlem yapılmamalıdır. Sonra kullanıcı el aleti yardımı ile lazer epilasyon uygulamasına başlar. Lazer epilasyon cihazları ışık enerjisini bir el cihazı yardımıyla uygularlar. Lazer makinası içinde oluşan lazer ışığı el aleti ile cilde ulaştırılır. Lazer epilasyon sırasında el cihazı yardımı ile tekrarlayan lazer atışları cilde uygulanır. Her lazer atışı ciltte belli bir alanı tarar. Bu lazer atışı sonrası lazerin kıl kökünde ısı enerjisine dönüşümü ile tahrip olur. Bu sayede uygun dönemde yani büyüme fazındaki olan kıl kökleri yeni kıl üretme fonksiyonunu tamamen yada kısmen uzun süreli olarak kaybeder.

Lazer Epilasyon Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Lazer epilasyon seansından sonra hafiften koyuya kadar değişen bir kırmızılık ve kıl etrafında hafif bir şişlik yani ödem oluşur. Lazer epilasyon seansı sonrası oluşan bu reaksiyon genellikle 1-2 saat içinde azalarak yok olur. Bazen 1-2 güne kadar da uzayan hafif kızarıklık olabilir. Bu bölgesel reaksiyon için nemlendirici kremler çoğunlukla yeterli olur. Lazer epilasyon uygulanan kişilere, lazer epilasyon uygulaması sonrasında dikkat edecekleri hususlarla ilgili detaylı bilgi verilir. Lazer epilasyon uygulaması yapılan bölgenin iki hafta boyunca güneş ışığına maruz kalmamasını ya da güneş banyosu yapılmamasına, solaryuma girilmemesine dikkat edilmelidir.

Lazer Epilasyonun Zararları Var mı?

Lazer epilasyonun bilinen ve önemli bir zararı yoktur. Fakat uzman hekimlerin olduğu kliniklerde bu işlemin uygulanması önemlidir. En sık gözlenen komplikasyon; bazı hassas ve koyu ciltlerde ya da yüksek enerjili lazer epilasyon seanslarında ciltte yüzeysel kabuklanma oluşabilmesidir. Genellikle kabuklanma günler içerisinde düzelir ve deri normale döner. Nadiren bu kabuklanma sonrasında deride renk değişikliği dediğimiz açılma (hipopigmentasyon) ya da koyulaşma (hiperpigmentasyon) oluşabilir. Etkilenen kişilerin çoğunda deri 4-12 ay içinde normale döner. Bazen bu süre uzayabilir ve çok nadiren kalıcı olabilir. Skar dokusu denilen deride iz oluşumu çok nadirdir ve ciddi derecede yanık oluştuğu durumlarında görülebilir. Bu problemler nadir görülen durumlardır. En sık gözlenen ikinci komplikasyon ise uygulanacak bölgeye göre lazer seçiminin doğru yapılmamasından kaynaklanır. En fazla görülen durum ise yüz bölgesi kıllarında alexandrite lazerin yarattığı hızlı tüylenme artışıdır. Yüz kıllarında öncelikle Nd yag lazerler tercih edilmelidir.

Lazer Epilasyon Kaç Seans Yapılır?

Lazer epilasyon uygulanan vücut bölgesine göre seans sayısı değişmektedir. Yüz bölgesinde seans sayısı ortalama 6-10 dur. Kıl kökünün bir kısmı vücut bölgesine göre değişmekle birlikte dinlenme zamanındadır. Lazer epilasyon seansı sadece uygulanan bölgedeki aktif büyüyen tüylerin köklerine etki edebilmektedir. Dinlenme halindeki kıl kökü lazer epilasyon uygulamasından etkilenmemektedir ya da çok az etkilenmektedir. Bu yüzden bölgeye göre değişmekle birlikte 1-2 ay aralıklarla tekrarlayan uygulamalar yapılması gereklidir. Çoğunlukla 1-2 ay arayla yapılan ortalama 6 uygulama %70 lik bir kıl kaybı sağlar. Bu yolla uygulanan ve yukarda sayılan özelliklere göre değişmekle birlikte kıl miktarı anlamlı derecede azalmaktadır.