Botoks nedir?
Botoks enjeksiyonları, öncelikle yüzdeki kırışıklıkların görünümünü azaltma yeteneği nedeniyle uygulanmaktadır. Ayrıca botoks aşırı terleme (hiperhidroz), kronik migren gibi durumları tedavi etmek için de kullanılır.
Botulinum toksin bir tür gıda zehirlenmesi olan botulizme neden olan mikrop tarafından üretilir. Çeşitli alt gurupları vardır. Bu toksin sinirlerden gelen kasların kasılmasına neden olan sinyalleri engeller. Kaslar arası sinyallerin engellenmesi ile kırışıklığa neden olan yüz kasları geçici olarak gevşemektedir.
Botoks hamilelik ve emzirme döneminde, ayrıca ağır inek sütüne allerjisi olanlara uygulanmamalıdır.
Botoks sadece doktor kontrolünde kullanılmalıdır. Yan etkilerden kaçınmak için enjeksiyonların tam olarak doğru ve hedeflenen kasa uygulanması çok önemlidir. Botoks tedavisi yanlış uygulandığında tehlikeli olabilir. Bu konuda uzmanlaşmış eğitimli bir uzman doktor, prosedür hakkında size tavsiyelerde bulunacak ve ihtiyaçlarınıza ve sağlığınıza uygun olup olmadığına karar vermenize yardımcı olacaktır.
Botoks öncesi ve sonrasında dikkat edilmesi gerekenler
Son dört ay içinde herhangi bir botoks enjeksiyonu yaptırdıysanız doktorunuza söyleyiniz. Ayrıca kas gevşetici, uyku ilacı, antidepresan ve alerji ilaçları alıyorsanız doktorunuza belirtmelisiniz. Kan sulandırıcı kullanıyorsanız, kanama veya morarma riskinizi azaltmak için enjeksiyonunuzdan birkaç gün önce bu ilaçları almayı bırakmanız gerekebilir.
Genellikle işlem sırasında fazla ağrı hissedilmez. Ancak, avuç içleri veya ayak tabanlarına aşırı terleme(hiperhidrozis) tedavisi için yapılıyorsa, cildinizin önceden uyuşturulması gerekli olabilir. Bu amaçla topikal anestezi, buz anestezisi gibi bölgeyi uyuşturan çeşitli yöntemler kullanılabilir.
Uygulama çok ince iğneli botoks enjektörleri ile yapılır. Enjeksiyon sayısı ve kullanılacak toksin miktarı; tedavi alanı, dinamik kırışıklığın yoğunluğu, yaş gibi pek çok faktöre bağlıdır. Doktorunuz sizi değerlendirerek sizin ihtiyacınız olan uygulamayı yapacaktır.
Botoks enjeksiyonundan sonra tedavi edilen bölgeleri 24 saat boyunca ovalamayın veya masaj yapmayın. Bu, toksinin farklı bir alana yayılmasını önlemeye yardımcı olur. İşlemden hemen sonra normal aktivitelerinize dönebilirsiniz. Enjeksiyon alanlarında geçici morluklar, hassasiyet olabilir.
Sonuçlar
Botox enjeksiyonları genellikle tedaviden 3-4 gün sonra etkisini göstermeye başlar. İlk 15 gün içinde önemli ölçüde botoks etkisi yerleşmiş olur. Farmakolojik olarak botulinum toksin iki ay bittiğinde kaslarda etkisini yavaş yavaş kaybetmeye başlar, bu nedenle mimikler hafifçe geri dönebilir. Ama kişiden kişiye değişmekle beraber botoks süresi 3-8 ay arasındadır. Etkinin devam etmesi için düzenli takip enjeksionları yaptırmak, özellikle kırışıklık çizgilerinin yerleşmesini engellemektedir.